2010. március 30., kedd

BOLOGNA


Bolognában jártam nemzetközi gyermekkönyvvásáron. Hatalmas, 4 "tesco"-nyi kiállítóterem zsúfolva könyvesstandokkal , könyvekkel és emberekkel a világ minden tájáról. Kíváncsi voltam mi történik a nagyvilágban illusztrációs vonalon. Izgultam ugyan, hogy vajon milyen érzésekkel térek haza...lesz-e kedvem még a rajzasztalhoz ülni vagy elmegy a kedvem, mondván kár a gőzért már minden ötletet megvalósítottak. Ez ugyan teljes mértékben így van, de szerencsére inkább inspiráló volt az út, még inkább meghozta a rajzos kedvem.
Egy nagy illusztrációs kiállítás is megtekintehtő, ahová minden évben kb. 2800 pályamű közül válogatnak alkotásokat. Idén három magyar kiállító volt. Teljesen vegyes felhozatal, a  naív ábrázolástól a hipernatúrában megrajzolt Piroskáig.

Egy nagyon hosszú, első nap még teljesen üres falra bárki kitehet ízelítőt a munkáiból, megadhatja elérhetőségét, weboldalát, blogcímét. Állítólag a könyvkiadók fejvadászai tényleg végigbogarásszák az egészet, így én is éltem a lehetőséggel, ki tudja mit hoz a sors :-)

Rengetegen voltak olyan bátrak, hogy személyesen mutogatták a portfóliójukat egy-egy kiadó művészeti vezetőjének. Hosszú sorok vártak erre a lehetőségre, de számomra kiábrándító volt ahogy a szuper munkákkal teli mappákat unott képpel lapozgatták.
Néhol dobozok és mappák voltak kikészítve, ahová szintén bemutatkozó anyagot lehetett elhelyezni...én inkább ezekbe csempésztem névjegykártyát.

Rengeteg katalógust gyüjtöttem ( a képen csak a töredéke látható), fantasztikusak voltak a koreaiak, nem gondoltam volna, hogy ilyen szép, modern, kedves kiadványokat készítenek. Kedvenceim a spanyol,és francia könyvek lettek mert egyediek, karakteresek, szépek egyszerre,  az amerikaiak és angolok  inkább giccsesek.


2 megjegyzés:

KisMesterek írta...

Úgy elméláztam az utadon.. ha én is ott lehettem volna elkísértelek volna a bejáratig, aztán irány a város és annak gasztronómiája:-)
Mi sembra di sognare...

Remélem kiszúrják a rajzaidat!

krisztina maros írta...

köszi a beszámolót itt is! :) már a fotók is inspirálóak... (ezeket a katalógusokat mikor lehet megfogdosni?)